Česky English
Stranice narodnog parka

Linkovi

Karta Plitvica
Vrijeme u Hrvatskoj
Apartmani na moru
Ponuda privatnog smještaja
Ponuda  smještaja
kampovi
Informacije
Flora i fauna
Galerija slika
Naši kontakti
Na ovim stranicama Vam želimo ponuditi informacije o nacialnom parku Plitvice, kao i ponudu privatnog smještaja, hotela, kempova i restorana na Plitvicama. Nadamo se da če Vam ove informacije olakšati i omogučiti posjetu ovog prekrasnog dia Hrvatske.
Obilje i raskoš vode, vjerojatno je prvo što ljudi pomisle kad se prvi put susretnu sa plitvičkim slapovima. Plitvička Jezera su jedinstven prirodni objekt sa specifičnom pojavom krške hidrografije koji uz bogatu floru i faunu predstavlja neprocjenjivu načnu vrijednost. Velika raznovrsnost i različitost prirodnih oblika dovele su do toga da je Nacionalni park Plitvička Jezera upisan u UNESCO-ov "Popis svjetske baštine" 1979. godine. Plitvička Jezera smještena su na granici dvaju klimatskih područja: maritimnog i kontinentalnog gdje se sukobljuju naizmjenični prodori vlažnog maritimnog zraka i kontinetalnih zračnih struja. Godišnja količina oborina iznosi 1487 milimetara a srednja godišnja temperatura zraka 8,7 °C. Godišnja doba ovdje se očituju u izrazitim oblicima. Najatraktivniji dio nacionalnog parka prostire se u 8km dugom području jezera i slapova, gdje se nalaze najbolje uređene turističke staze. Kilometarska mreža drvenih mostića i staza omogućuje bliski kontakt sa slapovima i jezerima. Da bi se obišao najuži pojas nacionalnog parka potrebno je više dana, stoga su u parku razrađene razne varijante obilaska, obzirom na vrijeme koje turistima stoji na raspolaganju. Prirodni sustav parka Plitvice jedinstven je primjer fizikalno-biokemijskog laboratorija na otvorenome. Stvaranjem vapnene kore na podvodnoj vegetaciji, na mjestima prelijevanja vode nastaju ustave kojima je dolina gornje Korane preinačena u niz od 16 stepenasto poredanih bazena s protočnim jezerima.
Od najvišeg do najnižeg to su: Prosčansko jezero (Prosce), Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Vir, Veliki i Mali Jovinovac (Veliko i Malo jezero), Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget, Kozjak, Milanovac, Kaluderovac i Novakovića-brod. Ukupna površina svih jezera iznosi 200 ha, od čega oko tri četvrtine otpada na dva najveća jezera: Kozjak i Prosčansko jezero. Jezera iz kraških vrela napajaju Crna i Bijela rijeka te Plitvica sa Sartukom, a iz dolomitnih cijednih izvora Riječica. Kraška vrela hrane se podzemnim vodama iz kraške pozadine koja samo dijelom leži unutar granica parka. Zbog različitih prirodnih obilježja jezera se dijele na Gornja i Donja. Gornja jezera se nalaze na dolomitnoj podlozi u kojoj površinska erozija stvara obilno raščlanjen reljef i uobičajene potočne doline. Svuda oko ovih jezera, a dijelom i na slapištima, prostire se šuma. Donja jezera nalaze se na vapnenačkoj podlozi, a smještena su u kanjonu okomitih litica što ga je usjekla rijeka u vremenu koje je prethodilo jezerskoj etapi. Osnovna je značajka jezerskog sustava veličanstvena dinamika neprestanog rasta i preobražaja svih njegovih elemenata. Pod utjecajem rasta sedre vodeni jezici neprestano se sele slapištem, tako da se dubina, veličina, oblik, pa čak i broj jezera te njihov raspored stalno mijenjaju. Kruna su te svojevrsne vodene simfonije Sastavci (sutok Korane i potoka Plitvica), sa 72 m visokim plitvičkim slapom. Uz uži jezerski pojas, s kolopletom tirkiznih jezera, prozračnih slapova i biljnoga kolorita, upotpunjenih špiljskim nakitom, granicama parka obuhvaćeno je cjelokupno površinsko porječje gornje Korane i glavnina područja s kojeg vode krškim podzemljem pritječu jezerima, sve zajedno gotovo 200 četvornih kilometara. U prirodne vrijednosti parka Plitvice spadaju i speleološki objekti. Većina špilja je u vapnenačkom dijelu Plitvica (Šupljara, Golubnjaca, Crna pečina), a posebnost predstavljaju špilje u sedri nastale ispod slapova. Među raznolikom faunom najzanimljiviji su stalni stanovnici medvjed i vuk. Na tome području registrirano je više od 120 vrsta ptica, od kojih se oko 70 ovdje stalno gnijezdi. Svojim brojnim i raznovrsnim sadržajima Nacionalni park Plitvice nudi vrhunske estetske užitke, ali i bogatu pouku.
© 2009 www.plitvice.info